Πόλη σε αποσύνθεση το Αίγιο!

Του Ηλία Ασπρούκου Περιβαλλοντολόγου

Αρχές καλοκαιριού ήρθα από την Θεσσαλονίκη στο ωραίο Αίγιο, μπαλκόνι του Κορινθιακού κατά πολλούς να απολαύσω την ομορφιά του τόπου μου, να μυρίσω την θαλασσινή αύρα και να νιώσω τη ζωογόνο οξυγόνο της ορεινής Αιγιάλειας. Μέσα από εικόνες και συναισθήματα σαν βγαλμένα από κάδρο συνεχώς βγαίνουν μπροστά μνήμες καρδιάς που ο νους ποτέ δεν απεμπολεί. Αυτό τον τόπο κράτησα και κρατώ άσβεστο σαν ακοίμητο καντήλι στην πορεία της ζωής μου.

Ερχόμενος λοιπόν στο Αίγιο παρατήρησα με μεγάλη μου λύπη το άσχημο, το γκρίζο, το άχρωμο. Τις πλάκες της πλατείας Αγίας Λαύρας να θυμίζουν νεκροταφείο, χωρίς να προσδίδουν ίχνος προσωπικότητας στην ιστορική πλατεία του Αιγίου, τα μαγαζιά να ερημώνουν, τα λουκέτα να είναι σε πρώτο πλάνο, οι γάτες και οι σκύλοι να κυκλοφορούν πολύ περισσότερο από τους ανθρώπους, ένα Αίγιο χαμένο στην μιζέρια του. Σα να μην έφταναν όλα αυτά είδα τα πρόσωπα των παραδοσιακών εμπόρων σκυθρωπά. Ένας μαγαζάτορας μου έλεγε τις προάλλες :  Εγώ χάλασα ένα σωρό χρήματα για να φτιάξω ένα καλό μαγαζί και αντί να κάθονται μέσα κάθονται κάτω από τα σκέπαστρα της πλατείας και καψαλίζονται από τον καυτό ήλιο. Τι να πω ο κόσμος έχει σοβαρό πρόβλημα …

Η πλατεία μπροστά στην οποία φωτογραφιζόταν ο δήμαρχος από «Balfour» μετονομάστηκε με «Βάλφουρ» το αγγλικό «b έγινε β» καλά ας μην ρωτήσω καλύτερα ποιος ήταν ο «Balfour» γιατί ίσως απάντηση να μην πάρω. Για την ιστορία ο «Balfour» ήταν  Αμερικανός γιατρός μέλος της Αμερικανικής Αποστολής στην Ελλάδα. Προσκλήθηκε από τον τότε δήμαρχο Αιγίου Πολυχρονιάδη για να αναχαιτίσει την ελονοσία που μάστιζε τον τόπο. Πρότεινε τα ανθελονοσιακά και αποξηραντικά έργα της Αλυκής. Τότε που το ίδρυμα ΡΟΚΦΕΛΕΡ της Αμερικής χρηματοδοτούσε τον ανθελονοσιακό αγώνα στο Αίγιο. Η διαφοροποίηση του ονόματος του ανθρώπου αυτού είναι ασέβεια στην μνήμη του και αν δεν προτίθεται να το διορθώσει η Δημοτική Αρχή ας το εξελληνίσει μετά θάνατον σε “Βαλφούρη”…

Τελικά, το  αίσθημα της απογοήτευσης έκδηλο παντού, φτώχεια, μιζέρια και απογοήτευση. Μία πόλη που ρημάζει σε όλα τα επίπεδα, ανθρώπινο δυναμικό που θέλει αληθινά να εργαστεί για τον τόπο του παίρνει τα μάτια του και φεύγει. Πώς να μην φύγει;

Η πεζοδρόμηση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τα καλά. Ο κόσμος κάποτε  είχε πρόσβαση στο κέντρο μπορούσε να ψωνίσει, μπορούσε να σταματήσει με το αυτοκίνητό του να πάρει κάποια πράγματα, μία ανήμπορη γυναίκα είχε πρόσβαση στην αγορά του Αιγίου. Τώρα τα δεδομένα σχεδόν δικτατορικά αλλάζουν. Από εδώ και κάτω αρχίζουν τα μαγικά….και οι πονηριές της Δημοτικής Αρχής αρχικά στο τοπικό συμβούλιο. Εκεί προσκομίστηκε μια συγκοινωνιακή μελέτη  ενός ιδιώτη από ότι με πληροφόρησαν, που συντάχθηκε μετά από εντολή του Δήμου. Είπαν λοιπόν στα μέλη ότι όποια απόφαση και αν πάρουν δεν είναι δεσμευτική για το Δ.Σ. του Δήμου. Ζήτησαν λοιπόν από τα άτομα που απαρτίζουν το Τ.Σ. να αποφασίσουν εάν εγκρίνουν ή όχι την μελέτη αυτή. Είναι ποτέ δυνατόν τα άτομα αυτά στο σύνολό τους να αποφασίσουν για μία μελέτη που είχαν μπροστά τους για πρώτη φορά ,και με ποιες γνώσεις; Επιχείρησαν όπως καταλαβαίνει και ο απλός πολίτης να αποσπάσουν την σύμφωνη γνώμη τους για την μελέτη αυτή και όχι για την πεζοδρόμηση που απαιτεί πρόσθετη διαδικασία. Έτσι λοιπόν δεν μπορούσαν να πάρουν αρνητική απόφαση για να μην πάει η μελέτη στο Δ.Σ. του Δήμου. Η πονηριά έγκειται στο ότι κυκλοφόρησαν προς τα έξω ότι επέρθει ομόφωνη απόφαση για την πεζοδρόμηση την στιγμή που αυτή δεν είναι δεσμευτική για το Δ.Σ. του Δήμου. Η πεζοδρόμηση πέρα από όλα αυτά απαιτεί πρόσθετη διαδικασία την οποία ο Δήμος προφανώς δεν εγνώριζε και σε συνδυασμό με τον “Βαλφούρη” θα βρεθεί προ αδιεξόδου λίαν συντόμως γιατί ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ.  του Δήμου ήταν παρόντες πολλοί καταστηματάρχες, ο εμπορικός σύλλογος και σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά η απόφαση ελήφθη στις 8.30 το βράδυ καθότι από της 2 το μεσημέρι είχαν προτάξει 18 άλλα θέματα εξάντλησης της αντοχής των συμμετεχόντων.

Έτσι λοιπόν οι αποφάσεις, μέσα σε λίγα λεπτά από μαύρες έγιναν λευκές. Έχουν όμως για τα καλά μαυρίσει οι ψυχές των εμπόρων, στο άκουσμα διάφορων λογυδρίων πχ «για να γίνει κάποιο έργο θα πρέπει να δυσαρεστηθούν κάποιοι». Ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι; Αυτοί που κρατούν την πόλη ζωντανή ; Αυτοί θα πρέπει να ματώσουν για μια ακόμα φορά στο όνομα μιας αμφιβόλου προόδου.

Οι άνθρωποι αυτοί εν καιρώ οικονομικής κρίσης, κράτησαν την πόλη ζωντανή, ότι χρήματα παίρνουν τ’ αφήνουν μέσα στην πόλη, ζουν την καρδιά του Αιγίου. Οι απόψεις εδώ είναι πολλές κάποιοι θέλουν να προσφύγουν νομικά να ζητήσουν το αυτονόητο να μην τους κοπεί το ελάχιστο οξυγόνο και κάποιοι άλλοι θέλουν να κλείσουν τα μαγαζιά για δύο μέρες ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Μαζεύοντας υπογραφές από όλη την αγορά και βάζοντας ένα καλό ΑΘΗΝΑΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ. Να ζητήσουν με την προσφυγή την έγκριση από το δικαστήριο της ανάθεσης μιας σοβαρής μελέτης από ειδικούς επιστήμονες. Η προσφυγή να κοινοποιηθεί και στην Περιφέρεια που θα πρέπει να πάρει και θέση επί του θέματος. Τα γραμμάτια κ. Περιφερειάρχα δεν πρέπει να εξοφλούνται  ρίχνοντας την πόλη στα ΤΑΡΤΑΡΑ.

Γιατί κάποιοι πήραν αποφάσεις με αυταρχικό τρόπο χωρίς να τους ρωτήσουν χωρίς να μπουν στην διαδικασία να αφουγκραστούν τις αγωνίες τους. Όπως είπε και ένας φίλος μου που εργαζόταν επί σειρά ετών στο υπουργείο Εμπορίου. «Ποιος ακούει τους μικροκαταστηματάρχες πλέον; Οι περισσότεροι που κατέχουν θέσεις ευθύνης τα βρίσκουν με μεγάλα εμπορικά κέντρα τα οποία φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε πόλεις και κωμοπόλεις και εξαφανίζουν τα ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΑ». Αρνούμαι πεισματικά  να πιστέψω πως ο δήμαρχος ανήκει σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων που θέλει να εξαφανίσει τις ατομικές επιχειρήσεις και τα μαγαζιά από την καρδιά του Αιγίου. Άλλωστε το σοσιαλιστικό του παρελθόν και το αριστερό του μέλλον, του το καθιστούν απαγορευτικό αυτό. Το τελευταίο το βάζω για να προβληματιστούν οι πολίτες για το που πηγαίνει η πόλη μας

Κύριε Δήμαρχε, αυτό που έχω προτείνει τρεις φορές στις παρεμβάσεις μου το κάνει τώρα η Κυβέρνηση. Άκου λοιπόν τα μαντάτα που έρχονται σύντομα μόνο που τούτη την φορά έρχονται από την Κυβέρνηση

Έρχεται ο “Τειρεσίας“ των ενοικιαστών. Μαύρη λίστα για κακοπληρωτές από ΑΑΔΕ για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να ενοικιάσουν τα ακίνητά τους μερικά των οποίων σήμερα είναι κλειστά. Το Μητρώο θα συνδέεται με το Κτηματολόγιο και θα το ενημερώνουν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ενοικιαστές και αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Προηγούμενο άρθροΗ Πολιτική είναι αγώνας δρόμου μεγάλων αποστάσεων. Ψάχνουμε για αντιπολίτευση…
Επόμενο άρθροΈνα Αίγιο μια πλατεία