Συντάχθηκε από Μιχάλης Καρβέλας

Φθάνοντας στο τέλος του 2018, θα θέλαμε να κάνουμε μια ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων που συνέβησαν στον τομέα της μαύρης κορινθιακής σταφίδας που αποτελεί το εμβληματικότερο προϊόν της Αιγιάλειας!

Όπως γνωρίζουμε, η σταφιδοκαλλιέργεια διαμορφώνει για αιώνες το συλλογικό βίο των σταφιδοπαραγωγών κοινοτήτων αλλά και το πολιτιστικό τοπίο των περιοχών στις οποίες παράγεται και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, συνιστώντας σημαντικό στοιχείο βιώσιμης ανάπτυξης. Η καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας εγγράφηκε πρόσφατα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και βρίσκεται ένα βήμα πριν την έγγραφή της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO (Representative List of Intangible Cultural Heritage of Humanity – UNESCO. Να σημειωθεί ότι η ιδέα για την εγγραφή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στους καταλόγους της UNESCO, πρωτοπαρουσιάστηκε στο εφημεριδοπεριοδικό «Νέοι Καιροί Εν Αιγίω» το 2014!

Η διατροφική έρευνα και οι κλινικές μελέτες για την κορινθιακή σταφίδα συνεχίζονται αδιαλείπτως με την ίδια ένταση και προκύπτουν νέα σημαντικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση μαύρης κορινθιακής σταφίδας:

-μειώνει τη δράση των ορμονών της όρεξης π.χ. της γκρελίνης, με αποτέλεσμα την καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και συνεπώς την απορρόφηση λιγότερων θερμίδων μέσα στην ημέρα

-βελτιώνει την εικόνα των ασθενών με λιπώδες ήπαρ και παράλληλα αναστέλλει τους παράγοντες φλεγμονής στον οργανισμό.

-έχει την ικανότητα να μειώνει την αθηρωμάτωση όπως βρέθηκε σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ζωικά πρότυπα.

Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι ένα κατεξοχήν εξαγώγιμο προϊόν που φέρνει στη χώρα μας πολύτιμο συνάλλαγμα. Είναι πολύ θετικό τo γεγονός ότι και νέες απαιτητικές αγορές, όπως για παράδειγμα αυτή των Η.Π.Α, ανακαλύπτουν και ζητούν το προϊόν και το τοποθετούν στις λεγόμενες υπερτροφές (superfoods), πληρώνοντας βεβαίως και την ανάλογη υπεραξία που αναλογεί στη διατροφική του υπεροχή.

Αυτή τη στιγμή η καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στηρίζει εν μέσω κρίσης, απευθείας το εισόδημα περίπου 15.000 οικογενειών σταφιδοπαραγωγών και έμμεσα τις τοπικές κοινωνίες, σε περιοχές ορεινές και μειονεκτικές και με χαμηλό εισόδημα (Α.Ε.Π.). Πέρα από την άμεση στήριξη των αγροτικών οικογενειών υπάρχει και η παράπλευρη στήριξη των κοινωνιών και των τοπικών αγορών στις οποίες δραστηριοποιούνται οι σταφιδοπαραγωγοί.

Σήμερα, το σημαντικότερο πρόβλημα στην καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας αποτελεί η γήρανση των αμπελώνων της αλλά και η προσβολή τους από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς που έχει ως αποτέλεσμα μέρα με την ημέρα, να υποβαθμίζονται και να φθίνουν επικίνδυνα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και τελικά οι παραγόμενες ποσότητες προϊόντος.

Αν λοιπόν επιθυμούμε την μακροημέρευση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και των θετικών επιδράσεών της στην κοινωνία, τότε απαιτούνται άμεσες ενέργειες από όλους τους αρμόδιους φορείς (κυρίως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ.α.) για την ανανέωση των υφιστάμενων καλλιεργειών αλλά –και γιατί όχι- την επέκτασή τους με εγκατάσταση νέων αμπελώνων κορινθιακής σταφίδας.

Η κρισιμότερη των ενεργειών αυτών είναι η άμεση εφαρμογή επιδοτούμενου προγράμματος αναμπέλωσης (αναδιάρθρωσης – φύτευσης νέων καλλιεργειών) για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, με επιχορήγηση κατ’ ελάχιστο ανάλογη αυτής των οινοποιήσιμων αμπελιών. Έτσι, θα δοθεί ισχυρό κίνητρο στους υφιστάμενους αγρότες να παραμείνουν στη σταφιδοκαλλιέργεια αυξάνοντας τις ποσότητες και την ποιότητα του προϊόντος αλλά και σε νέους της περιοχής να δραστηριοποιηθούν και συνεπώς να μην εκλείψει το προϊόν της κορινθιακής σταφίδας που συνεχίζει να προσφέρει σημαντικούς οικονομικούς πόρους, εισόδημα και ανάπτυξη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και γενικότερα στην Εθνική οικονομία.

Tip εν όψει των Χριστουγέννων: Χρησιμοποιήστε άφθονη μαύρη κορινθιακή σταφίδα στις γιορτινές συνταγές σας… έτσι θα στηρίξετε και την τοπική οικονομία και την υγεία σας! Αυτό γιατί το ψήσιμο της σταφίδας μέσα σε συνταγές δεν φαίνεται να στερεί τίποτε από την αντιοξειδωτική δράση της, επειδή τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η σταφίδα είναι ανθεκτικά στην αύξηση της θερμοκρασίας. Άρα η παρασκευή φαγητών, γλυκών και άλλων εδεσμάτων όχι μόνο δεν καταστρέφει αλλά μπορεί και να ενισχύσει το θρεπτικό περιεχόμενο της μαύρης κορινθιακής σταφίδας!

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου:

Ο Μιχάλης Καρβέλας κατάγεται από οικογένεια καλλιεργητών αγροτικών προϊόντων. Σπούδασε Χημικός M.Sc. στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε Μ.Β.Α. από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια του οποίου εκπόνησε Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία στο Marketing της κορινθιακής σταφίδας. Εργάζεται ως Χημικός και μετέχει σε ειδικά προγράμματα για την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων της κορινθιακής (μαύρης) σταφίδας.

Είναι θερμός υποστηρικτής των ποιοτικών Ελληνικών προϊόντων και επέλεξε συνειδητά την παρούσα περίοδο της οικονομικής κρίσης να μη μεταναστεύσει αναζητώντας καλύτερες συνθήκες αλλά να παραμείνει στην Ελλάδα, δίνοντας τη μάχη εντός των τειχών από το μετερίζι που του αναλογεί!

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Διαχειριστής Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΑνοικτή επιστολή στον Δ/ντή της εφημερίδας «ΠΡΩΤΗ»
Επόμενο άρθροΑπό τον Σύλλογο Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων